Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Събота, 06 Февруари 2010 16:20

Labeotropheus trewavasae (Chilumba)

Написана от AfricanCichlids-BG Team
Оценете тази статия
(8 гласа)

Labeotropheus-trewavasae-chilumba-01Това е само един от над 15-те познати вариации на Labeotropheus trewavasae. Тези много специфични М’буна цихлиди са характерни с издълженото си тяло за разлика от техния роднина Labeotropheus fuelleborni, на който тялото е доста по-труплесто. Отличителното при тях е и разположението на устата, която се намира отдолу – също като на акула. При Labeotropheus trewavasae (Chilumba) e характерен половият диморфизъм - окраската на възрастните мъжки е оранжево до червено със сини плавници, а женските са в ОВ вариант – бледо оранжеви на петна. Младите риби са сиво-кафяви с вертикални черти, а трансформацията им, която е много интересна за проследяване, започва когато достигнат размер от 4-5 см. Важно е да се отбележи, че цветът на мъжкарите зависи от произхода им – от точното място в Малави, от което са донесени рибките. В някои райони на езерото се срещат изцяло сини или изцяло оранжеви/ръждиви мъжки екземпляри, но ако рибката ви съчетава и двата цвята – това също е в рамките на нормалното.

 

Labeotropheus-trewavasae-chilumba-02Labeotropheus trewavasae (Chilumba) се причисляват към едрите цихлиди, като мъжките достигат 14-15 см, а женските са по дребни 10-12 см. Това означава, че 200-литров аквариум е минимумът за тяхното отглеждане. В природата се хранят предимно с алги, които остъргват от камъните, борейки се с подводните течения. Именно на начина им на хранене в природата се дължи симпатичната им муцунка, с която стържат алги от камъните във вертикално положение, борейки се с течението. Менюто на Labeotropheus trewavasae (Chilumba) в аквариума включва основно храна на растителна основа плюс Спирулина.

 

Мъжкият показва много изявена агресия по време на размножителния период, докато през останалото време е доста мирен към останалите съжители в аквариума.

 

Заради особеното си телосложение и хубавия червен цвят на повечето мъжки, този вид е един от любимите на всеки М’буна акварист. При наличие на достатъчно място в аквариума, определено ще останете доволни, ако си вземете групичка от Labeotropheus trewavasae (Chilumba)!

 

 

Подобни статии (по етикети)

Горе