Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 17 Януари 2010 21:43

7 вида малавийци, подходящи за малък аквариум

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(21 гласа)

Както сме я подкарали, изглежда този месец ще си говорим за малките аквариуми и как те са, ако не най-подходящият дом за повечето африкански цихлиди, то поне удачен старт в хобито, особено ако видовете бъдат внимателно подбрани.

 

За целта не бива да бързате с покупката на рибките. Със сигурност още с идеята за аквариум, вече ви се е приискало да отидете до магазина и да купите от най-цветните и по възможност от повече видове. Но не! Преди всичко изберете подходящ аквариум, оборудвайте го и чак след това започнете планове какви видове ще гледате.

 

И тъй като за мнозина опитът с африканските цихлиди започва с малък аквариум (100-150 л), ето 7 вида, които са подходящи за такъв обем и няма да ви създават главоболия няколко месеца след старта.

 

 

1. Pseudotropheus demasoni

PseudotropheusDemasoni1

Рибките от този вид са едни от най-атрактивните африкански цихлиди – дребни, с наситени цветове и адски пъргави. Наред с хубавите черти обаче върви и агресивният им нрав, поради което е задължително да се отглеждат в група от най-добре поне 10 броя. А и гледката на 10-12 демасонита в приятно подреден аквариум е страхотна!

 

растат до около 10 см


2. Labidochromis sp. "Mbamba"

Labidochromis_mbamba3

Защо Labidochromis sp. „Mbamba” е един от любимите на мнозина видове? Защото си приличат с популярните красавци Lab. sp. “Hongi”, но остават почти два пъти по-малки (около 9 см) и с това са подхоящи дори за аквариуми с обем 100-150 л.

 

 

растат до около 9 см

 

3. Pseudotropheus sp. "Kingsizei Londo"

Untitled-2222

Тези дребни симпатяги внасят страхотно разнообразие в аквариума със своя светлосин цвят, не са твърде агресивни и имат типично поведение на малавиец – страшни копачи са! Женските за съжаление не са особено атрактивни като окраска и това е единственият недостатък на вида, с който ще трябва да се примирите.

 

растат до около 10 см

 

4. Melanochromis joanjohnsonae

Melanochromis_Joanjohnsonae

Интересен представител на меланохромисите, който е свежа алтернатива на останалите видове от този род, а и като цяло предлага доста различна украска и форма на тялото в един малавийски аквариум.

 

 

 

растат до около 10 см

 

5. Cynotilapia afra (Cobue)

Cynotilapia_Afra_HaiReef

Един от най-красивите видове африкански цихлиди, които дълго време цихлидарите издирвахме на пазара, докато най-после не се появи оригиналът. Ако тепърва подготвях аквариум с малавийци тези са номер 1 в списъка ми!

 

 

 

растат до около 8 см

 

6. Pseudotropheus saulosi

saulosi1

Този вид бързо се превърна в един от най-популярните в аквариумите на българските хобисти, което безспорно се дължи на страхотно оцветените и мъжки, и женски екземпляри. На всичко отгоре саулоситата имат ясно изразен полов диморфизъм – женските са наситено жълти, а мъжкарите приличат на сините демасонита.

 

растат до около 10 см

 

7. Tropheops sp. "Mauve Yellow"

Tropheops_Mauve_Male

И малко екзотика за финал на този своеобразен ТОП 7. Благодарение на запалени цихлидари, този вид вече се намира и у нас, при това успешно се размножава и не е проблем да си намерите. Рибките са особено симпатични – с различна окраска и с нетипична форма на главата, наподобяваща по мое мнение папагал :)

 

 

растат до около 10 см

 

 

Важно е да се отбележи, че всички тези видове са условно подходящи за малък цихлидарник с обем около 100-150 л. От тях бихте могли да изберете по-голяма група от 10-12 рибки и да направите видов аквариум – т.е. да не добавяте друг вид. В този случай подходящ избор е например Ps. saulosi, при които мъжките са сини, а женските жълти. Другият вариант е да изберете 2 или максимум 3 вида от горе изброените и да вземете по 3-4 рибки от всеки. Препоръчително е съотношението да бъде 1 мъжки към 2/3 женски.

 

Естествено никоя рибка не би се чувствала отлично в малък аквариум, но все пак такъв обем е едно добро начало. Освен това докато поотраснат цихлидите ви, вече ще си търсите нов, по-голям съд.

 

Повече за видовете в тази статия можете да прочетете в секция Профили >>

Горе