Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 10 Януари 2010 12:57

Цихлидарник в 20 до 120 л

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(21 гласа)

 

За да се превърнат африканските цихлиди в любимо хоби и за да ви носят истинско удоволствие, нужен ви е аквариум с поне среден обем – 200-300 л, а защо не и повече. Често обаче това спира начинаещите – хората, които са се влюбили в снимки на рибките в интернет, но при идеята за нещо ново вкъщи с такива размери бързо са се разколебали. А не би трябвало!

 

Истината е, че колкото по-голям аквариум, толкова повече възможности за комбинация на видове, толкова повече свобода при аранжировката и толкова повече радост за окото, когато вечер сме се изтегнали на дивана и единствено аквариумното осветление озарява прекрасните разноцветни рибки и изключителна гледка, пресъздала късче от езерата Малави или Танганайка... Въпреки това съществуват не един и два вида африкански цихлиди, които успешно могат да бъдат отглеждани и в по-малък обем, а с това дават добър старт за начинаещите в хобито.

 

На следващите редове ще ви предложим няколко варианта за малки аквариуми, за които ще подберем подходяща комбинация от видове, а също техника и декорация.

 

 

АКВАРИУМ 20 - 40 л


ОБИТАТЕЛИ TЕХНИКА ДЕКОРАЦИЯ
3-5 'Lamprologus' multifasciatus средномощен вътрешен филтър - 35 лв. черупки от охлюви
или 3-5 'Lamprologus' similis нагревател 50W - 15 лв. пясък малка фракция
или 3-5 'Lamprologus' ocellatus осветление - 15 - 25 лв. растения по избор
термометър - 2 лв. камъни по избор

 

Както сами се досещате, този аквариум е изключително малък и дори група хелери не биха били особено щастливи, ако ги настаните в него. Все пак езерото Танганайка предлага богато разнообразие от така наречените черупко-обитаващи или шелита (от англ. Shell dwellers). Рибките, предимно от рода ‘Lamprologus’, растат до около 4-5 см и живеят и се размножават около и в черупки от охлюви. Все пак са доста агресивни и не е добре да се прекалява с бройката или да се смесват два и повече вида в малък съд.

 

 

 

АКВАРИУМ 80 - 120 л

ЦИХЛИДИ ОТ ЕЗ. МАЛАВИ

 

ОБИТАТЕЛИ ТЕХНИКА ДЕКОРАЦИЯ
10-12 Pseudotropheus demasoni външен филтър - 120 - 150 лв. алпинеуми или др. камъни
или 3-4 Pseudotropheus demasoni нагревател 100-150W - 30 лв. пясък малка фракция
3-4 Cynotilapia afra Cobue осветление - 40-50 лв. твърдолистни растения
3-4 Labidochromis ceruleus термометър - 2 лв.

 


АКВАРИУМ 80 - 120 л

ЦИХЛИДИ ОТ ЕЗ. ТАНГАНАЙКА

 

ОБИТАТЕЛИ ТЕХНИКА ДЕКОРАЦИЯ
2 Altolamprologus compressiceps външен филтър - 120 - 150 лв. камъни по избор
2 Neolamprologus helianthus нагревател 100-150W - 30 лв. пясък малка фракция
2-3 'Lamprologus' similis или други шелита осветление - 40 - 50 лв растения по избор
термометър - 2 лв.

 

Аквариум с обем около 100 л вече е доста често срещан при начинаещите в цихлидарството, тъй като позволява да приютите онези пъргави и красиви видове от езерото Малави, които като че ли носят идеята на хобито – жива и динамична картина от цветове на рибки с интересно поведение и йерархия в групата.  Някой от посочените видове може да бъде също заместен с няколко броя от видовете Pseudotropheus saulosi или Pseudotropheus chailosi, които са дребни рибки, но изключително привлекателни за акваристите.

Освен малавийци, разбира се, аквариум от 80-120 л успешно може да бъде населяван от някои видове от езерото Танганайка, какъвто пример имаме тук с аквариума на Дидо. Във всеки случай дори с такъв обем риби на максимален размер не биха се чувствали добре. Добре е да започнете с малки рибки.

Относно техниката – по-добрият избор за филтрация е канистърът (външен филтър), тъй като вътрешните филтри, дори и да са достатъчно мощни, заемат допълнително място от и без други малкия аквариуа. Освен това изискват по-често почистване, което означава бъркане в аквариума и стрес за рибите.

 

 

Няколко думи в заключение...

 

Всяка от тези комбинации изисква още по-сериозно отношение към смяната на водата, тъй като в малкия аквариум неблагоприятните условия много по-бързо се превръщат в проблем. Не бива да пропускате всяка седмица да подменяте около 30% от аквариумната вода с нова. Но, предупреждаваме ви! Скоро след като оборудвате и стартирате малкия аквариум, ще се чудите кой шкаф от мебелировката ви ще издържи следващия ви няколкостотин литров съд. Имайте го предвид!

 

За още комбинации и допълнителни въпроси заповядайте във форума – ние сме насреща!

 

 

Горе