African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Вторник, 21 Август 2018г.
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 13 Декември 2009 12:21

Steatocranus casuarius

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(23 гласа)

Steatocranus_casuarius__1За вида Steatocranus casuarius в България се говори отскоро, тъй като едва през есента на 2009 рибките бяха за първи път внесени у нас и цихлидарите започнаха да проявяват интерес към тях. Дори да не са малавийски цихлиди, стеатокранусите могат да бъдат отглеждани в такъв аквариум, внасяйки сериозно разнообразие, тъй като са едни от малкото дънни риби. Подобно на танганийските представители на родовете Eretmodus и Spathodus, Steatocranus casuarius грабват аквариста със симпатичния си външен вид, нестандартна форма на тялото и различен начин на размножаване - те не са устомътещи, както огромна част от африканските цихлиди.

 

Steatocranus casuarius са вид цихлиди, разпространени в бързотечащите води на река Конго в Африка. Те са силно териториални риби, най-често срещани около подмоли и малки пещери във водоема.

 

По отношение на темпераметна женските са доста кротки, но отвреме-навреме може да имат спречквания помежду си. За разлика от тях мъжките са безцеремонни в опазването на територията, която са заели със своята избраница, а могат да са доста агресивни и към женските. Изключително интересен факт, доказан чрез наблюдения, е че възрастни екземпляри, които са се оформили като чифт, но се разделят, вече не могат да се съберат в нов съюз с друг индивид. Мъжкият гони и дори може да убие новата женска. Останали сами, рибките започват да линеят и умират много бързо - в такива случаи животът им се съкращава наполовина.

 

Хайверът на тези цихлиди е доста едър - яйцата са около 3 мм, а новоизлюпилите са с размер от 7-8 мм и растат доста бързо. В рамките на месец дребосъците вече са 1,5 см, като през цялото време родителите съвестно се грижат за потомството си. В следващото видео ясно се вижда как двойката охранява положения хайвер...

Двойка Steatocranus casuarius охранява хайвера си

 

Steatocranus casuarius спадат към средните по размер видове цихлиди, като мъжките достигат 15 см, а женските растат до 10 см. Разликата между половете е, че мъжкарите са значително по-едри и по-тъмни на цвят, с голям израстък на главата. Всъщност именно от тази физическа черта идва и латинското название на рибките, описващо големия „шлем” на черепа им.

 

Добрата новина за хората с невъзможност за огромен аквариум вкъщи е, че този вид успешно може да бъде отглеждан и в 80 литра за една двойка или по-голям за повече двойки, така чемъжките да могат да си разпределят териториите. Steatocranus casuarius обичат силното течение, така че е хубаво да им осигурите такова в аквариума, наподобявайки естествения им биотоп. Тези рибки не са добри плувци, по-скоро се придвижват със забавни резки движения, много наподобяващи попчетата и танганийските гобита. Подходящите параметри на водата са рН: 6 - 8, температура: 24 - 28 ° C.

 

Steatocranus_casuarius__3Хубаво е, ако сте решили да гледате от тези рибки, да не взимате големи екземпляри и в никакъв случай диви ,защото има голяма вероятност да са отделени от вече оформилия се чифт и да останете разочаровани. Вземете няколко млади риби и ги оставете да се оформи един или няколко чифта, ако е по-голям аквариумът. Ако останат единични риби, несформирали чифтове, трябва да се извадят от аквариума, защото могат да бъдат преследвани от събралите се двойки и в такива случаи самотниците често биват убивани или умират сами от стрес.

 

За съвместно отглеждате със Steatocranus casuarius се препоръчват видове като Arnoldichthys spilopterus "Red-eye Tetra" и други африкански цихлиди с подобни изисквания и темперамент от р. Конго. Все пак опитът показва, че симпатичните дънни обитатели съжителстват успешно и с представители на езерото Малави, така че и подобна комбинация не е невъзможна.

 

Към хранителна диета не са претенциозни - приемат както сухи, така и замразени и живи храни. В природата главното им меню включва сладководни малки миди и живи охлювчета. Все пак ако ги гледате с малавийци, трябва да съобразите менюто им и с тях.

 

 

Login to post comments

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер