African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Labidochromis sp. 'Mbamba'
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Вторник, 10 Ноември 2009 08:19

Labidochromis sp. 'Mbamba'

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(12 гласа)

Както става ясно и от името, Labidochromis sp. “Mbamba” е вид, разпространен в залива Мбамба (Mbamba bay) на езерото Малави, където обитава пясъчните и скалисти участъци на дъното. Въпреки особено атрактивната си окраска, тези рибки все още не са широкоразпространени сред българските цихлидари, но от известно време вече са внесени и могат да се намерят и у нас.

 

Labidochromis_mbamba3На пръв поглед Labidochromis sp. „Mbamba” доста се доближават до друг вид от същия род – Labidochromis sp. “Hongi”. При първите обаче липсва оранжевото чело, тъмните черти по синьо-лилавото тяло са ясно изразени, а плавниците завършват в приятен жълтеникав до оранжев нюанс. Женските, разбира се, са доста по-слабо оцветени - обикновено са бледо розови или леко кафеникави, но са също красиви, особено по време на любовната игра.

 

Рибките от този вид са доста темпераментни, но не се числят към най-злите представители на М’буна - типични представители на Labidochromis. Mbamba са повече агресивни към собствения си вид, като до сблъсъци най-често се стига когато натрапник навлезе в завзетата от доминиращия мъжки територия. Препоръчително е в аквариума да осигурите подходяща декорация - достатъчно камъни и укрития за този вид, където носещите женски например да могат спокойно да си почиват от по-настоятелния мъжки.

 

Повече камъни в аквариума означава и по-голяма площ за образуване на алги – част от основната храна на Mbamba в езерото. Все пак диетата на аквариумните ви рибки от вида трябва да се базира главно на спирулина, други храни на люспи и гранули, циклопс и тн. Общо взето разнообразна храна, каквато е подходяща и за повечето малавийци.

 

Labidochromis_mbamba2

Максималният размер за Labidochromis sp. „Mbamba” е около 9-11 см, като женските са видимо по-дребни от мъжкарите.  Броят на хайверените зрънца е между 6 и 35 - в зависимост от възрастта, а и големината на майката, а инкубационният период около 28 дни. Полова зрялост достигат след шестия до осмия месец или на около 5-6 см. Мъжките могат да се различат още в първите месеци, когато проявяват по-агресивно поведение и се спречкват едни с други, а белег също са и вертикалните черти, оформящи се с възрастта.

 

Специални благодарности на BigSkyCichlids за предоставените снимки!

 

Още от тази категория: « Aulonocara Labeotropheus trewavasae (Chilumba) »
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер