African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Вторник, 21 Август 2018г.
Home > Библиотека > За начинаещия > Цихлидите ми хвърлиха хайвер - сега какво?
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Събота, 31 Октомври 2009 14:58

Цихлидите ми хвърлиха хайвер - сега какво?

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(24 гласа)

Почти всички разпространени у нас африкански цихлиди са хайверни и устомътещи, което означава, че след хвърлянето и оплождането от мъжкия на хайвера женската (най-често) го събира в устата си и „носи” около месец. Повече за този интересен начин на размножаване обаче ще стане дума в отделен материал, защото в този ще се опитаме да изясним вариантите пред аквариста, след като в аквариума си вече има носеща женска.

 

Първо, подобно събитие в цихлидарника означава, че вие като акварист сте си свършили работата – осигурили сте на рибите си благоприятни условия за живот, които са ги довели до мисълта (доколкото може да има такава) за поколение. Опитът доказва, че ако цихлидите са подложени на стрес (често бъркане в аквариума, нередовна смяна на водата, нередовно хранене), вероятността да хвърлят е почти никаква.

 

cyprichromis-sp-leptosoma-utinta-1

 

Сега обаче логично изниква въпросът какво да правите с женската? Чували сте и сте чели какви ли не неща и нямате идея кой е най-добрият вариант? Е, не всичко е толкова просто и ако имаше универсален начин за действие като по учебник, нямаше да го има този материал. Ето все пак основните сценарии на действие, подходящи при различни ситуации.

 

Вариант I

Оставете носещата женска на спокойствие в аквариума, или с други думи – не правете нищо. Този вариант е препоръчителен най-вече ако това е първото хвърляне на рибката. Оставяйки я да се справи сама, вие й позволявате да развие инстинкта си на майка, която носи поколението си около 30 дни в устата си и през това време се храни изключително малко или въобще не яде.

 

Ако се намесите още при първото й хвърляне и решите да изтръскате малките към петия ден да речем, много вероятно е при следващо хвърляне женската да изплюе сама хайвера още в първите дни – просто защото няма развит инстинкт за грижа за малките й.

 

Вариант II

Отделете носещата женска в самостоятелен аквариум. Да, вероятно сте срещали и такъв вариант – някои акваристи решават да изолират носещата майка в отделен по-малък аквариум, в който тя на спокойствие да износи малките си и да ги пусне щом са напълно оформени и самостоятелни. Определено има смисъл в това, тъй като най-често носещите женски в основния аквариум биват преследвани както от мъжкия от своя вид, така и посбивани от други риби. Общо взето са обект на нападки и трудно биха могли да се защитят предвид това, че устата им е заета от хайвера, а именно тя е основното им оръжие при схватки. Но! Този вариант крие сериозен риск същата женска да бъде жестоко пребита при завръщането й. Африканските цихлиди, особено малавийските, трудно приемат новодошлите, а 30-дневно отсъствие определено ще ги накарат да „забравят”, че въпросната женска някога е била част от групата. Именно затова не е препоръчителен и ви съветваме да прибегнете до него, единствено ако забележите, че носещата майка е сериозно преследвана и бита от съквартирантите си.

 

Вариант III

Да „изтръскате” женската. О, да, един от любимите термини на акваристите, отглеждащи африканските цихлиди и предизвикващ странни физиономии у хората, непосветени в тайната на цихлидарството... Начинаещите са притеснени, че не знаят какво точно представлява изтръскването и дали те като новаци биха могли да се справят.

 

Вижте материала Изтръскване на женска с хайвер >>


Е, след като прочетете горната статия, вече сте наясно, че няма нищо страшно в изтръскването на носеща женска. Остава да решите дали и кога е подходящ този вариант. В общи линии освобождаването на женската от малките е вариантът за най-голям процент оцелели бебета. Ако оставите майката да износи мъниците, до трийстия ден (приблизително) част от хайвеа ще бъде изплют или глътнат от нея. И не само за да отдели неоплодените зрънца, но и за да си направи живота по-лесен.

 

Затова, ако женската вече е хвърляла няколко пъти и сте й позволили да изгради майчински инстинкти, бихте могли да й спестите мъките още на 4-5 ден. Дотогава неоплодените зрънца са отстранени, а хайверът вече има мънички опашчици – рибките са започнали да се оформят. Естествено, тези зрънца не се отделят в друг аквариум, а се поставят в инкубатор, за да се доизлюпят. Общо взето грижата се прехвърля на вас. Ако нямате инкубатор или не искате да се ангажирате с дундуркане на зърна хайвер, вариантът е да изтръскате женската към 17-20 ден. Тогава рибките вече са почти напълно самостоятелни, оформени и могат да бъдат отделени в свой аквариум или пък в мрежичка в основния.

 

Сериозно предимство за изтръскването, освен по-големият процент запазени рибки, е и възможността женската да се възстанови по-бързо от гладуването, да си навакса с яденето и да е готова скоро пак да хвърли хайвер. Ако майката износи поколението си докрай и почти не яде в продължение на около месец, след това периодът за влизане във форма е доста дълъг и едва ли ще хвърли повторно в следващите 30 дни.

 

 

Още от тази категория: Техниката в цихлидарника »
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер