African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Вторник, 27 Октомври 2009 23:20

Aulonocara

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(29 гласа)

Aulonocara-1Aulonocara са род цихлиди, които обитават езерото Малави. Те принадлежат към групата Haplochromine (съкратено – Haps). Наричат ги още peacocks (peacocks – англ. паун). Причината е в колоритната окраска на мъжките екземпляри, докато женските са сребристо-кафеникави. Предупреждение: не смесвайте безразборно различни видове Aulonocara в един и същ аквариум, тъй като има опасност от кръстосване, заради почти еднаквите женски.

 

Ако все пак държите да гледате повече от един вид, стремете се да изберете такива, при които женските се различават една от друга. Например, женските Aulonocara Rubescens са бледо-сребристи, докато тези от Aulonocara baenschi са тъмно тъмно-сребристи с тъмни вертикални ивици. Според известният изследовател-акварист Марк Елисон тези риби изискват минимум 200-литров аквариум. Това е изключително важно за чифтовете в любовния им период. Макар и миролюбиви, мъжките Aulonocara стават доста агресивни по време на размножаването, бранейки своята територия. В аквариум с дължина 1м и обем 200л могат да се оформят територии най-много за двама-трима мъжки. Всеки от тях може да има по 2-3 женски с цел разпределяне на агресията.

 

В аквариума те се нуждаят едновременно от открити пространства за плуване и пещери, за укрития. Някои видове, като Aulonocara gertrudae например, живеят изцяло на пясъчното дъно, докато Aulonocara jacob-freibergi предпочитат скалите. Ако се гледат самостоятелно в аквариума, можете да засадите и растения, тъй като не се хранят с тях. Случва се, макар и рядко да копаят дъното, и има вероятност да ги изкоренят. Затова вземете мерки да закрепите здраво растенията към някой камък например. Не се препоръчва отглеждането им в общ аквариум с цихлиди М'buna, тъй като последните тормозят постоянно миролюбивите Aulonocara и възпрепятстват тяхното нормално развитие. Имайте предвид, че някои Haplochromine цихлиди са много агресивни и това също ги прави неподходящи съквартиранти.

 

Untitled-11111

В естествената си среда Aulonocara са хищници, които се хранят най-често с ларви на насекоми и ракообразни. В аквариума с удоволствие похапват, каквото им пуснете, но не пренебрегвайте факта, че за да растат рибките ви щастливи и здрави се нуждаят от месна храна. Подходящи за менюто им са артемия, циклопс или микс от скариди. Хранете пестеливо, защото прехранените Aulonocara по-рядко хвърлят хайвер. Освен това в дивата природа тези рибки трудно намират храна и често не достигат максималния си размер, докато добре хранени в аквариума мъжките индивиди достигат, а понякога и надхвърлят 11см.

 

Aulonocara-3По време на размножителния период мъжките изкопават плитки вдлъбнатини в пясъка, където женските да хвърлят хайвера си. Изключение правят видовете, обитаващи скали, които предпочитат плоските камъни в аквариума. Женските носят хайвера в устата си до пълната трансформация на личинките, която трае 3-4 седмици. В зависимост от големината на женските и условията на живот, броят на малките може да достигне 60-70 от едно хвърляне. Не забравяйте, че Aulonocara са хищници и е добре да извадите малките преди майка им да ги е изплюла, като ги отделите в самостоятелен съд за 4-6 месеца. Добре е малките да се захранват със ситно стрити фирмени храни и/или малка артемия. Колкото по-питателна е храната им, толкова по-бързо те ще растат. Към четвъртият месец ще се появят и първите признаци на полов диморфизъм, когато мъжките ще започнат да променят цвета си. До този момент всички малки са сиви и приличат на женски индивиди.

 

От всичко казано дотук можем да обобщим, че тези цихлиди са едни от най-предпочитаните за любителите-акваристи, не само заради ярката пъстроцветна окраска на мъжките индивиди, но и заради лесното им отглеждане. Достатъчно е да поддържате високо и стабилно ph над 8.0 и gh над 10, да създадете оптимални условия на живот като им осигурите територии за плуване, размножаване и укрития, подходящи съквартиранти, и богати на протеини храни. И бъдете сигурни, че вашите Aulonocara ще бъдат не само щастливи и жизнени, но и бързо ще ви пленят със своето поведение.

 

1 коментар

  • Връзка към коментара Михаил Семерджиев Сряда, 28 Октомври 2009 08:07 публикуван от Михаил Семерджиев

    Страхотна статия!

    И снимките са невероятни :)

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер