African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Home > Дневник > Океанографският музей в Монте Карло
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Събота, 03 Януари 2009 14:26

Океанографският музей в Монте Карло

Написана от Диляна Вучкова
Оценете тази статия
(9 гласа)

Музей

През септември миналата година имах възможността да пътувам из Европа и да посетя много изключителни места. От десетки религиозни паметници на културата, през старинни симпатични малки градчета, към модерни културни центрове и мегаполиси, та чак до скрития зад стените на Океанографския музей на Монте Карло великолепен морски свят...

Океанографският Музей в Монте Карло

Музеят на океанографското изкуство е разположен в огромна сграда, кацнала на ръба на скалите в залива на ослепителния Монте Карло.
Основите на сградата се мият от морската вода, а грандиозната й фасада се простира на повече от 85 метра над морското ниво. Построяването й е отнело 11 години и 100,000 тона материал. Музеят е официално открит през 1910 година от Принц Алберт - запален мореплавател и изследовател на морската флора и фауна.

Океанографският музей се разпростира на четири етажа - два под нивото на земята и два над. Най-долният етаж е посветен на Принц Алберт и негови лични предмети, модели на кораби и морски карти. Там се помещават и експозиции на скелети и всякакви видове странни екземпляри от древността. Преди време в музея са били изложени и впечатляващи скелети на китове и акули.

На по-горния етаж се намира аквариумът! Величествена гледка! Слизайки от асансьора пред теб се открива шеметна картина - стотици риби плуват в цилиндричен аквариум на огромен пасаж. Сребристата им окраска е наистина впечатляваща.

цилиндричен аквариум цилиндричен аквариум

Наляво и надясно от аквариума се намират други по-малки аквариуми с много видове риби и други морски обитатели - морски звезди, морски кончета, костенурки, медузи и мекотели, омари и раци, скатове, акули, морски таралежи, морски краставици, змиорки, сепии и т.н.

м. карло м. карло

м. карло м. карло


Определено беше шокираща гледката от най-големия аквариум в музея. Простиращ се на два етажа височина и огромна ширина, в тази площ, между впечатляващо оформени пъстроцветни рифове, плуваха малки и големи морски обитатели и няколко екземпляра акули. Да, акули, дааа....

м. карло м. карло


Изключително интересен факт за музея е, че водата в аквариумите е взета директно от морето. Включително морските рифове, водорасли и т.н. са същите като тези в съседство в залива.

Над 4000 вида риби и над 200 семейства безгръбначни спокойно си плуват из аквариума.

м. карло м. карло

м. карло м. карло


След като си преминал през етажа с аквариумите всички останали експонати и скелети вече не са толкова интересни. На етажа на нивото на земята са разположени изложби и в залите на музея се прожектират научно-популарни филми.

м. карло м. карло

м. карло м. карло

м. карло м. карло

м. карло м. карло

Най-накрая - на най-горния етаж можеш да се насладиш на гледката на морето и италианската ривиера и да обядваш в ресторант-терасата.

Океанографският музей в Монте Карло е известен и с още нещо. Дълги години директор на музея е бил Жак-Ив Кусто - френски океанограф, еколог, журналист, режисьор и фотограф. Съвместно с Емил Ганян, двамата изобретяват акваланга - средство, с което дишането под вода и гмуркането стават възможни.

м. карло

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер