African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Сряда, 03 Декември 2008 11:40

"Къщата на моретата"

Написана от Данаил Аврамов
Оценете тази статия
(6 гласа)

В самия край на ноември 2008 г имах кратко служебно, но неангажиращо пътуване до Виена. Още разглеждайки картата си заплюх да посетя Haus des Meeres – морски и не само морски аквариум, разположен на една височинка сравнително близо до центъра. Съжалявам, че не се сетих да щракна „сградата” - сама по себе си интересна. На фона на изящната архитектура на града се издига висока и тясна бетонна кула с частично украсена и модернизирана фасада. Кулата завършваше с 4 площадки в ъглите на покрива. По снимките, които бяха на последните етажи разбрах, че в миналото на тези площадки е имало зенитни оръдия и всъщност днешния музей някога е бил в основата на противовъздушната отбрана на града. Пишеше и нещо за историята, ама като не знам немски...

 

На входа касиерката ми каза нещо „айне майне нихт филмен зи битте” и като и се опулих насреща се усмихна и махна – „минавай”. Оказа се, че снимането със светкавица не е разрешено, а след няколко опита сам стигнах до извода, че е и безсмислено – снимките ставаха ужасни. Затова накрая реших да правя клипчета. Къде сполучливи, къде – не, но поне в рифовите аквариуми осветлението беше добро и горе-долу се получи.

Имаше и разни европейски студенолюбиви риби, но като цяло не правеха добро впечатление с вида си. По горните етажи имаше множество малки, големи и огромни аквариуми. Направих едно филмче за малките рифови аквариуми, като в определението „малки” включвам такива от 100, та до 2-3 хиляди литра... Навсякъде беше пълно с ученици, малки деца с родителите си и чужденци с апарати... та моля, ако сте с чувствителен слух, просто си изключете звука.

 


Мислех в първото видео да включа и следващото клипче, но накрая го оставих отделно. Все пак гледката е странна и любопитна... Това са медузи, които си лежът по дъното и се припичат... Ако забелязвате, даже са хванали тен. Всъщност пишеше, че този вид медузи отглеждат в себе си водорасли, с които са в симбиоза. Така че наистина се припичаха, но не за тен, а за да се хранят. Имаше и аквариум с обикновени медузи, но снимката излезе ужасно и ме е срам да ви я покажа.

 

Ето ви и един морски аквариум от „средните”. Не прочетох табелката, но мисля, че видовете в него са средиземноморски.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

И ето, стигнах до огромен и пуст морски аквариум. Висок беше колкото два етажа и можеше да се наблюдава и от двата. Сред големите скали плуваха дребни пъстри коралови рибки.... и тогава дойдоха големите. Гледката как срещу тебе плува ято от риби, всяка с размер на голяма тава, е внушителна... имаше и акули и други създания, не можах да снимам всичко в детайли. Дали големите не похапват от малките, така и не разбрах. По уредбата обявиха, че в един ден от седмицата има хранене на акули, в друг - на пирани, а има и ден за галене на змии (имаше и терариум, но го минах набързо, защото тия създания не са ми от любимите).

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Сладководните аквариуми също бяха доста, но имаха по-слабо осветление и снимките са по-лоши. Като цяло имаше интересни видове и интересни аквариуми, но на много места в един съд бяха събрани риби от различни места по света.

 

Филмчето започва с големия аквариум с пираните. Както ще видите, аквариумите имаха често и надводна част с растения и се получаваше нещо като палудариум. След пираните следва някакъв вид данио. На клипа много приличат на кардинали, но наистина са данио и то доста красиви. След тях са дъговите рибки, красивии едри (не знаех, че стават толкова големи), но в доста тъмен аквариум и не можах да ги снимам добре. Имаше поне 3-4 вида. В края на клипа с рейнбоуките се появява голяма лабиринтова риба – мисля, че това е гурами. В един голям открит басеин в околната джунгла имаше и още по-големи гурамита, като никулденски шаран, ама нямаше как да се снимат. След австралийците ви показвам голям аквариум с корени, риби и костенурки, преливащ над водата в околната джунгла. Пълна мешавица от барбуси, данио, цихлазоми...но красиво направено. С него това филмче завършва.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

И като споменах за джунгла, трябва да я покажа. На няколко етажа в различни места на кулата имаше тераси, които излизаха в един зелен и влажен свят с водопади, скали, множество растения. Сред тях щъкаха големи и малки птици и симпатични маймунки.

 

басейн

 

Този басеин е точно над входа и част от дъното му е прозрачно. В него плуваха големи сладководни риби - споменатите гурамита, аровани, скатове , сомове и разни неизвестни създания. Имаше и някакъв голям крокодил. Добре, че съм предпазлив и не направих така, както ще видите в следващия клип. Животинчето явно беше с добра душа и всъщност не ме ухапа. Седеше си кротко на парапета и нямаше как да не му протегна пръст. Вторият клип представлява обзор на друга част от джунглата. Сред листата имаше доста дребни птици, но май не се виждат добре.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

И каква е връзката с африканските цихлиди, може би ще попитат по-педантичните от вас. Нямаше ли цихлиди сред това разнообразие? Имаше, но представянето на източноафриканските езера беше от скромно по-скромно. Представена беше само Танганика и то само с един аквариум с мултифасциатуси.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Симпатични създания, но можеше в аквариум от такъв мащаб да има повече... много повече.

И да се върнем в началото. Както споменах, кулата е служела за противовъздушна отбрана. От върха й се открива прекрасна гледка към Виена.

 

Изглед от покрива

 

Ето ви и сайта на аквариума http://www.haus-des-meeres.at/index_e.html Входът е само 11 евро, но е приятно място за зяпане и отмора.

 

За дворците, музеите и културата ще ви разкажа друг път, пък и вие можете да ги видите сами. Очаквайте по-късно статия и за Моцарт, Климт и Хундертвасер...

Login to post comments

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер