African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Библиотека > Цихлидите > Блоут - лечение
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Четвъртък, 27 Ноември 2008 15:25

Блоут - лечение

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(2 гласа)

Лечението, което ще споделя тук, е изпробвано нееднократно лично от мен и от други акваристи и е в състояние да спре развитието на симптомите и дори да излекува рибките напълно, стига да го предприемете в достатъчно ранен стадий на болестта.


Предлагам използването на българския препарат Трихомонацид (Trichomonacid) - орални таблетки 250 mg. При всички случаи обаче и други препарати, съдържащи Metronidazol (Трихомонацид вагинални таблетки, Фажил, Метронидазол за гълъби и др.) ще са горе-долу толкова подходящи. Разликата е най-вече в цената - Трихомонацид 250 мг. е най-евтиното от тези средства и се намира във всяка аптека.

 Ето и самото лечение:

Ден 1: На сутринта (примерно в 9) сложете в аквариума по 1 таблетка Трихомонацид 250 на всеки 40 литра вода. Предварително разтворете таблетките в чашка с вода - ще трябва доста да бъркате и да се заредите с търпение, защото в тази форма Трихомонацид се разтваря доста трудно.
Вечерта (примерно в 17) добавете още веднъж същата доза (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
През този ден не хранете рибите.

Ден 2: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат.
Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 3: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат.
Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 4: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат. Към този момент би трябвало всички "лакомници" отново да ядат с пълна сила. Ако има обаче риба, която се крие и не яде, удължете лечението с още ден, като отново повторите Ден 4. Правете това, докато не се уверите, че всички риби се хранят нормално и симтопмите са изчезнали напълно. Ако се налага, можете да докарате спокойно лечението докъм 7 дни.
Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден Х: След края на лечениетo направете 50% смяна на водата.

Важно: Ако ползвате активен въглен, по време на лечението трябва да го махнете!
Метронидазол (активното вещество в Трихомонацид) не вреди на нитрифициращите бактерии и не унищожава азотния цикъл в аквариума. Също така не е чувствителен на светлина и не замътва водата. Рибките го понасят много добре и съм чувал дори за по-екстремни дозировки от тази, която съм ползвал аз. По време на лечението с Трихомонацид циприхромисите ми си позволиха дори да се размножават и то доста успешно. ;-)
Има само един негативен ефект, който лично аз съм забелязал - по време на лечението с Трихомонацид се наблюдава образуване на много бързо растяща сивкаво-кафява плака (вероятно бактериална) в тръбитена филтрите, по камъните, по стъклата, вътре в канистъра и т. н.

Ще направя още едно уточнение - имайте предвид, че Метронидазол е активен във водата само в продължение на 8 часа и затова двете слагания на лекарството на ден са абсолютния минимум. Ако някой има нерви и желание, може да пробва и с 3 - така ще е още по-ефективно и сигурно. Аз обаче мисля, че 2 дози дневно са един добър компромис - доказва го това, че лечението работи на практика.

Използвам Трихомонацид и по друг начин - при трансортиране на трофеуси те понякога развиват блоут. Затова профилактично им давам накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи в продължение на няколко дни след местенето.

Успешно лечение и се надявам повече да не губите риби от тази досадна, но лечима болест!

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер