African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Библиотека > Цихлидите > Тръскане на женска с хайвер
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Събота, 13 Декември 2008 18:47

Тръскане на женска с хайвер

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(5 гласа)

Така нареченото "изтръскване" на носещата хайвер женска представлява изваждане на зрънцата от устата й, където тя ги инкубира. Предприема се, когато се цели по-голям брой извадени малки, тъй като при извадения и доизлюпен в инкубатор хайвер има по-голям процент оцелели рибки отколкото ако бъдат оставени на грижите на майката. Женската носи около 30 дни, като през това време яде малко или въобще, а често се случва и да глътне част от хайвера. Ако износи поколението си за месец, в устата на женската вече със сигурност щъкат напълно оформени рибки и всеки момент тя ще ги пусне на свобода. На клипчето обаче се вижда хайвер, тъй като тръскането е в ранните дни след хвърлянето на майката. В този случай ви е необходим инкубатор, който да замества ролята на женската в оставащите дни до пълното оформяне на малките. Повече за инкубаторите и как да си направите сами вижте в раздел Проекти.

 

Изтръскването трябва да се извърши изключително внимателно, за да не нараним рибката, която и без друго вече е достатъчно стресирана от гоненето из аквариума и хващането й. Във видеото е показано, че може да ползвате и клечка за зъби, макар че ако сте сръчни и внимателни може да опитате директо с пръст и нокът.

Преди да хванете рибката, ръцете ви задължително трябва да са чисти, за да не я нараните.

 

Забележка: Изтръскването на хайвера от женската води до по-голям брой малки, но е препоръчително да не се прави още при първото хвърляне на майката. В противен случай е възможно да объркате инстинските й и при следващо хвърляне е много вероятно зрънцата да бъдат глътнати или изплюти още на първия ден. Най-често първото хвърляне на женската завършва с неуспех поради липсата й на опит и силен майчински инстинкт. Затова въоръжете се с търпение и успех с изваждането на поколение от любимите ви цихлиди!

 

видео: Валери Иванов (vali74)

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер