Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Събота, 10 Октомври 2009 15:53

Аранжировката

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(17 гласа)
Нормално е, след като вече сте се спрели на африканските цихлиди и сте им поръчали подходящ аквариум, да се запитате как да аранжирате новия им дом. Не, определено събраните от Китен рапани, коралите и онези цветни морски звезди, дето сте си взели от сергиите, за да си украсите секцията, не са подходящите елементи в случая. Ето на какво може да обърнете внимание вместо това...

 

 

Грундът или субстратът, с който ще покриете дъното на новия си цихлидарник, е частта от аранжировката, за която най-често има теми в нашия форум от начинаещи цихлидари. Дали да бъде пясък или чакъл, дали да бъде тъмен, бял или пък цветен, може ли морски пясък и как да го обработите... Откъде въобще да се сдобиете с него?

 

В общи линии за цихлидарниците си, независимо дали става дума за биотоп Малави или Танганайка, използваме пясък. Фракцията трябва да е много ситна - точно като пясъка на нашето черноморие или дори по-дребна. Т.е. ако сте морско чадо и плажът ви е на няколко крачки - гарбвайте чувалче и си съберете, колкото ще ви е необходимо за избрания аквариум. Целта е да се постигне няколко сантиметра пласт - от 4 до 10 например. Цветът на субстрата не е от значение за рибите - едва ли ще ви се намръщят, ако изберете черен пясък да речем. Когато избирате цвета обаче, съобразете го с цихлидите, така че те да изпъкнат на фона на грунда.

 

В добрите магазини за акваристика има богат избор на най-различни фракции и цветове, но цената е доста солена. И дори да не ви се стори така отначало, бързо сравнение с борсите за строителни материали ще ви убеди в това. На такова място чувал от 50 кг пясък струва около 10-ина лева, докато за толкова няма да вземете дори 10-килограмова торбичка от зоомагазина.

 

Що се отнася до обработката му преди изсипване в аквариума - обилно измиване в кофа няколко пъти ще свърши работа. Ако смятате, че има нужда - можете и да го преварите, но лично на мен не ми се е налагала подобна мярка досега.

 


Друга съществена част от аранжировката на един цихлидарник са камъните. Ако сте разглеждали снимки на аквариуми с африкански цихлиди, вероятно ви е направило впечатление, че у нас най-честно използваме варовикови камъни - същите, с каквито се правят алпинеуми.

 

Това, разбира се, не означава, че трябва да се спрете на същите за своя аквариум. Общо взето тук важна роля играе фантазията и това, което сте решили да направите в новия си съд. Все пак трябва да съобразите подредбата на камъните и с рибите, които ще гледате. Така например малавийските цихлиди изискват възможно най-голям брой камъни, с които да образувате пещери, служещи за укрития. Затова при тях най-удобни действително се оказват алпинеумските камъни с повече дупки. При трофеусите от Танганайка пък основното е да обособите няколко купчини (колкото позволява дължината на аквариума), като имате предвид, че всяка ще бъде завладяна от един единствен мъжки. Има много видове, за които е задължително да има голяма площ незаето от камъни пясъчно дъно, затова всичко зависи от подбраните цихлиди.

 

Откъде да се снабдите с камъни? Някои от нас ги събират при излети в природата, други по междуградските пътища - все някъде някакви скали са ви хващали окото, нали? Все пак най-честно цихлидарите си набавяме камъни за аквариумите от борсите за строителни материали. Околовръстното на София е пълно с такива и където и да спрете, ще попаднете на поне няколко купчини с разпилени различни видове, от които спокойно можете да си подберете нужното. Около 20 лв. ще са ви достатъчни, за да обзаведете средно голям аквариум с алпинеуми например. Ако се спазарите, може да минете и по-тънко.

 


С камъните и пясъка елементите от аранжировката на един цихлидарник в общи линии се изчерпват. Естествено можете да засадите растения, които обаче, дори да са твърдолистни и бързорастящи, едва ли ще устоят на набезите на рибите за дълго. Зеленината не е типична за езерата Малави и Танганайка, така че, ако целите създаването на максимално близък до реалния биотоп, няма повод за притеснение. Все пак у нас има няколко добри примера за аквариуми с африкански цихлиди, в които растенията виреят добре. Ако държите на зеленината, вероятно добро решение ще е да се спрете на месоядни видове от Танганайка например.

Горе