African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Pseudotropheus saulosi (Taiwan Reef)
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 23 Ноември 2008 10:55

Pseudotropheus saulosi (Taiwan Reef)

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(8 гласа)

Pseudotropheus Saulosi (Taiwan Reef) Pseudotropheus Saulosi


Pseudotropheus sualosi е друг вид от езерото Малави, който безспорно се числи към атрактивните аквариумни рибки. Основната причина за това е, че още от мънички рибките са с изключително красив жълт цвят. И при този вид се наблюдава полов диморфизъм и когато съзреят, мъжките се превръщат в сини красавци с тъмносини вертикални ивици. Процесът на трансформация е наистина интересен за наблюдение! Младият мъжки губи наситено жълтия си цвят, изсветлява, като същевременно се появяват наченки на тъмни вертикални черти. Скоро рибата е с чисто нова премяна и няма и спомен от първоначалния патешки цвят. Зрелите мъжкари всъщност са с особено близка окраска до вида Pseudotropheus demasoni, поради което някои не приемат съвместното отглеждане на тези риби. В случай, че съотношението между мъжките и женски риби в двете групи е подходящо обаче, няма проблем да живеят в общ съд. Разбира се, аквариумът също трябва да предлага нужните условия за нормално съжителство.

 

Pseudotropheus saulosi се числи към по-дребните малавийски цихлиди и максималният размер, който достигат, е 9-10см. Това е и друго предимство на тези рибки - подходящи са за по-малки аквариуми, като например един 120-150л би бил чудесен дом за малка група от вида (15 рибки).

 

Въпреки скромните си размери обаче, мъжките от вида могат да бъдат доста темпераментни и често се стига до спречквания помежду им. Всичко ще ви се струва като игра, докато един ден рибките не станат достатъчно големи, че да могат да се наранят. Тогава ще трябва сериозно да премислите съотношението в групата и да преместите излишните мъжки в друг аквариум. Аз самият дълги месеци гледах заедно цели 5-6 мъжки, които непрестанно се боричкаха. Един ден се стигна до сериозен сблъсък - загубих рибка при него и това беше моментът, в който сериозно редуцирах броя на агресорите.

 

Фактът, че женските са с различна окраска от мъжките, кара много хора да предпочитат именно този и само този вид за по-малък аквариум, не позволяващ кой знае какви комбинации. Така дори в малък съд имате различно оцветени рибки, а само един вид. Трябва обаче да се отбележи, че когато мъжките са повече, само доминиращият е оцветен на 100%. Всички останали или губят цветове, или изобщо не дръзват да покажат наситено сините нюанси.

 

Pseudotropheus Saulosi Pseudotropheus Saulosi - двойка

 

Навсякъде в Интернет се пише колко плодовити са тези рибки и че при добри условия хвърлят хайвер най-редовно. Собственият ми опит с тях го потвърждава, а още при първото си хвърляне една женска завърши с 22-23 яйца в устата!

 

Pseudotropheus sualosi накратко:

 

- И мъжките, и женските от вида са с красиви цветове
- Не е препоръчително смесването с Ps. demasoni при лошо съотношение М/Ж
- Дребни на размер, подходящи за по-малък аквариум - 120-150л

- Най-често само доминиращият мъжки показва наситени сини нюанси и ясни черти

Още от тази категория: « Melanochromis johannii Aulonocara »
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер