African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Melanochromis johannii
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 20 Юли 2008 17:36

Melanochromis johannii

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(6 гласа)

Melanochromis Johannii Melanochromis Johannii - женска с хайвер


За радост на нас – цихлидарите, в хобито навлизат все нови и нови видове. Род Melanochromis, по данни от списъка в малавийския подфорум, е богато представен в България от цели 7 вида. Постепенно новите изместват старите, ауратосите са вече банални, а някои видове така и не придобиват популярност. По една случайност се сдобих с йоханита и те станаха мои любимци. И все още нямам друга такава активна и ярко оцветена риба, каквато е мъжкото ми йохани. Затова реших да споделя впечатленията си с вас и да запазя популярността на тези прекрасни малавийци.

 

По принцип за рода е характерно контрастното оцветяване на мъжкия и женския екземпляр. Тук обаче, докато мъжките са разкошно оцветени, женските имат простичка жълто-оранжева окраска. Хоризонталните тъмни ивици при тях са леко загатнати и обикновено не личат. В рода подобна окраска на женските имат и други видове, например меланохромис интеруптус. Двата вида се различават главно по значително по-изразените вертикални ивици при мъжките интеруптуси, които са само загатнати при йоханитата. Удълженото мастиленосиньо тяло на мъжкия, разделено с две надлъжни светлосини електрикови ивици, компенсира с красотата си в пъти сравнително невзрачно обагрената женска. Мъжкото йохани превъзхожда по красота дори популярните цианеорабдоси (Maingano), цветът на които не може да достигне такава интензивност. Доколкото отглеждам заедно йоханита и саулосита, друг вид, при който женските имат жълто оцветяване, смело мога да кажа, че едно голямо ято от жълти риби е идеален фон, на който да изпъкват мъжките, както и другите видове с по-ярка окраска, които иначе биха се загубили в общата пъстрота. Затова и не бих се лишил от тяхното присъствие в аквариума, каквито и красиви риби да сложа в бъдеще.

 

Въпреки, че меланохромисите са принципно доста агресивни риби, йоханитата са едно сравнително кротко изключение. В продължение на повече от месец имах в малкото си аквариумче два възрастни мъжки екземпляра, които си имаха свои територии и почти не влизаха в конфликт. За това време „кроткото” ми мъжко саулоси почти претрепа един конкурент за престола , а по-късно успя да убие друг. Все пак не знам как би продължило това съжителство, защото реших да се разделя с доминантния мъжки – оказа се, че женските предпочитат подчинения, който беше и по-едър. Оттогава любимецът на дамите многократно е ставал баща. Дори докато пиша този текст се задява с по-възрастната от двете ми женски.

 

По отношение на поведението мога да кажа още, че мъжкото ми йохани на моменти доминира в целия аквариум, но обикновено си пази един определен камък, под който е изкопало огромна дупка, и в периоди на повишена чувствителност гони другите риби от обиталището си, но не ги преследва навсякъде. Започне ли да ухажва женска, мъжкият първо разчиства пясъка от дупката до самото стъкло и след това започва танцът с хвърлянето на хайвера. Йоханита са най-ровещите риби, които имам (женските не ровят).


Тъй като в началото случайно получих две мъжки, можах да проследя в снимки как жълтата млада риба постепенно се превръща в наперения син петел, какъвто е зрелият мъжки. Причина за лошото качество на снимките, освен сапунерката, която ползвам, е и факта, че фотографските ми умения се развиваха заедно с рибите.

 

Melanochromis Johannii Melanochromis Johannii

Melanochromis Johannii Melanochromis Johannii

 

Ето и няколко сухи статистически данни. Рибата носи името на ловеца на цихлиди Johann John James. Видът се среща по източното крайбрежие на Малави, на север до Chuanga (Мозамбик), на юг до Makanjila (Малави). Като типична мбуна обитава скалистите и смесените участъци на дълбочина до 5 метра. На големина достига 10-12 см. Храната и е по-разнообразна и освен алги включва и дребни животинки (храня моите риби допълнително и с крил или замразена дафния). Има няколко форми с вариации в ширината и изразеността на по-светлите надлъжни ивици, които могат да са чисти или в различна степен пресъкнати с вертикални черти.

 

Йоханитата са отдавна разпространен вид сред любителите на малавийските цихлиди. Както повечето мбуни се размножават лесно в аквариум. Моят личен рекорд на извадени рибки от едно хвърляне е 25 броя, като люпилото може да достигне 30 и повече бройки. По отношение на размножаването, грижите и изискванията при отглеждане не се различава от другите дребни скални видове от Малави.


Желая ви много приятни мигове с тези красавци. Те ще ви се отблагодарят за малкото внимание, от което се нуждаят!

 

Melanochromis johannii накратко:

 

- Полов диморфизъм - за разлика от сините мъжки, женските са изцяло жълти
- Един от по-слабо агресивните Melanochromis, но все пак доста темпераментен
- Достига максимален размер от 13 см
- Препоръчително е да не се гледат заедно с друг вид Melanochromis, особено cyaneorhabdos
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер