African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Labidochromis sp. Hongi
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Петък, 18 Юли 2008 15:53

Labidochromis sp. Hongi

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(5 гласа)

Labidochromis sp. Hongi (male) Labidochromis sp. Hongi (female)

 

Labidochromis sp. Hongi или както е познат иначе – Labidochromis sp. Kimpuma (разпространено най-вече сред цихлидарите в Европа). Спорно е доколко този вид можем да причислим към атрактивните малавийски цихлиди, но за истинските ценители на тези рибки решението е ясно - трябва да го имаш в аквариума!

 

Рибките от вида могат да бъдат коренно различни една от друга. Има разновидности, при които мъжките са по-лилави и такива, при които цветът отива към розово до небесно синьо. Някои твърдят дори, че в крайна сметка един ден може да изскочат 2 вида Хонджита. Наистина това е малавиец, чиято украска доста варира, а друг е въпросът, че дори всеки отделен индивид показва най-различни нюанси, в зависимост от настроението. С две думи при хонджитата няма 2 еднакви.

 

Женската е доста по-невзрачна от мъжкаря. Не с толкова наситени лилави цветове, като малки са дори кафеникави. С времето обаче тази рибка става все по-красива и по-красива. Ако се чудите защо новите ви малки хонджита от магазина не изглеждат като тези убийствено пъстри по снимките в интернет, не се дивете – въпрос на време е. Но ако са твърде оцветени и лилави - има голяма вероятност да са ви снабдили само с мъжки екземпляри.

 

Хонджитата обитават каменистите участъци от езерото, имат територии и ги защитават. Водят се агресивни малавийци, но личният ми опит показва, че Melanochromis Cyaneorhabdos например е доста по-зъл. В Интернет са изписани най-различни истории - че хонджи е избило ломбарди, соколофи и какви ли още не видове в аквариума на някакъв американец, но подобни проблеми са доста относителни. Все пак трябва да се отбележи, че рибките стават агресивни, макар и чак след 1 - 1.5г. До този период съвсем успешно могат да съжителстват дори само 2 мъжки, но по-късно със сигурност един от тях ще си отиде в жестока битка. В този смисъл е добре да има достатъчно укрития за всички в аквариума.

 

Labidochromis sp. Hongi накратко:

 

- Силно териториални - изискват повече камъни в аквариума
- Съвместното съжителство на само 2 мъжки не се препоръчва
- Женските са значително по-слабо оцветени от мъжките
- Достигат максимална дължина 15 см

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер