African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 23 Ноември 2008 17:08

Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(5 гласа)

Oт много време насам се заглеждах по снимки на рибките от вида Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga, но никога досега не бях обмислял сериозно възможността да гледам от тях. Скоро обаче, докато наблюдавах малавийците в един магазин, единствените по-атрактивни рибки бяха именно тези. Привлякога интереса ми най-вече с активното си поведение - да, всички малавийци са активни, но тези бяха презаредени с енергия и това ясно ги отличаваше. Освен това лилавеещото им тяло на тъмни вертикални черти и жълтеникав край на опашката наистина ме впечатлиха! И не защото няма други толкова красиви цихлиди, а защото тези бяха на размер едва към 4см! В аквариумчето щъкаше и една женска, която ако не носеше, нямаше никога да позная, че действително е такава. И да - на такъв размер, а вече бяха хвърлили! Е, изкуших се и взех двойка от мъниците. Пуснах ги в огромния за тях 550л аквариум при останалите малавийци, а те нахакано взеха да се перчат. Най-точното определение за поведението им е като на малки осички.

 

Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga - млад мъжки Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga - женска с хайвер


Така започна личният ми опит с вида Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga...

 

Колкото до по-интересните факти за самия вид и хабитата му - Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga са цихлиди от езерото Малави и спадат към т.нар. "Pseudotropheus Elongatus комплекс", разпространен сред каменистите участъци из целия водоем. Въпросният вид се среща в частност около скалите Mpanga, откъдето идва и наименованието му.

 

Тялото на рибката е слабо и издължено, на размер достигат до 10-13см. Това ги прави едни от по-малките представители на Ps. Elongatus, но все пак изискват аквариум с минимален обем от 200л и дължина 100см. Нужната от повече пространство се дължи на не дотам благия им нрав, тъй като мъжкарите бранят избраните територии и често са агресивни към други риби от същия или друг вид. За един мъжки се препоръчват няколко женски - 3-4, които също могат да бъдат обект на агресията му. С моята първоначална двойка от вида аз не изпълних това условие, но съвсем скоро групата се увеличи на 6 бройки, като мъжкарят остана единствен. Във всеки случай към декорацията на аквариума е добре да се предвидят повече камъни и укрития.

 

Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga - женска

 

Да се различи мъжкарят от женската е колкото лесна, толкова и трудна понякога задача. Самецът е способен да прояви невероятно наситени цветове, а също така опашката на възрастните екземпляри става ярко жълта (или поне ако рибките са от качествена линия). Женските обаче също показват красиви нюанси и особено при хвърляне на хайвер са почти неразличими. Принципно женската е по-бледа и понякога лилавото е заменено от сивкаво-кафяво. Точките на аналния плавник не са критерий за определяне пола на рибката от този вид.

 

Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga накратко:

 

- Силна агресия на доминиращия мъжки към останалите
- Изключително активно поведение
- Прекрасни цветове при чиста линия
- При хвърляне женската показва чудесни цветове
- Максимален размер до 10-13см

Още от тази категория: « Pseudotropheus demasoni Labidochromis sp. Hongi »
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер