African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Pseudotropheus demasoni
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Четвъртък, 27 Ноември 2008 16:53

Pseudotropheus demasoni Избрана статия

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(5 гласа)

Pseudotropheus demasoni - мъжки


Ако все още не сте видели на живо тези малки красавци, поправете пропуска, защото Pseudotropheus demasoni е сред най-атрактивните африкански цихлиди от езерото Малави въобще!

 

Симпатичните рибки обитават скалистата местност наречена Pombo Rocks, която често е добавяна към името им, обозначавайки произхода на вида (Pseudotropheus demasoni Pombo Rocks”). Имайки предвид това, в изкуствена среда акваристът трябва да осигури на рибките достатъчно камъни и укрития, в които гонените индивиди да намират спокойствие поне за малко от набезите на доминиращия мъжкар в групата. Изявената агресия при вида предполага винаги да се взима по-голяма група – от десетина рибки, като съотношението мъжки/женски също да е съобразено.

 

Мъжките от вида Pseudotropheus demasoni са изключително красиви – тялото им е синьо с много по-тъмносини вертикални черти. Още по-хубаво обаче е, че женските по нищо се не отличават от мъжкарите и можете да разчитате на добре оцветени рибки независимо от пола и положението им в йерархията. С това определянето на пола още отрано е трудна задача и като че ли хвърлянето на хайвер при вече съзрели рибки е единственият категоричен белег.

 

Pseudotropheus demasoni - мъжки Pseudotropheus demasoni - женска

 

Освен примамливият външен вид, сериозен плюс за Pseudotropheus demasoni в очите на аквариста е и свръхактивното им поведение. Подобно на Pseudotropheus sp. “Elongatus Mpanga” и тук рибките са изключително пъргави и не остават на място нито за миг. Малките им размери от 8 до максимум 10см пък позволяват да ги отглеждате в сравнително малък аквариум – като опция може да се приеме обем от 150л, но само при подходящ подбор на „съквартиранти”. Разбира се, не бива да изключваме варианта и за видов аквариум, пълен само с представители на Pseudotropheus demasoni – моя мечта, която предстои да сбъдна...

 

Още снимки на Pseudotropheus demasoni в Галерия >>

 

 

Pseudotropheus demasoni накратко:

 

-Изключително атрактивни с вида и поведението си

-Гледат се в по-големи групи – от 10-тина рибки

-Изискват повече камъни към декорацията в аквариума

-Дребни на размер и могат да се гледат в по-малък аквариум

-Женските и мъжките имат еднакво красива окраска

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер