African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Библиотека > Езерата > Великите източноафрикански езера
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Петък, 07 Ноември 2008 13:16

Великите източноафрикански езера

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(10 гласа)

от Данаил Аврамов

"Сърцето на Африка кипи от живот. Червената му гореща кръв избухва на повърхността...". Така започва един филм на ВВС за езерото Танганайка. Движението на земната кора в Източна Африка е формирало Великия африкански разлом, създавайки планини, вулкани и... множество езера. Много от последните са с незначителни размери и дори пресъхват, водата в някои от тях е силно алкална и оцеляват само малко на брой устойчиви създания. Но Източноафриканският разлом е създал и езерата, приютили и дали възможност за развитие на едни от най-интересните като външен вид и поведение съобщества от риби - африканските цихлиди.

Много е писано за езерата Виктория, Танганайка и Малави, затова ще започна по-отдалеч и с малко геология...

Какво представлява разломът - това е границата, по която се преместват две плочи на земната кора. Това движение може да бъде приплъзване, сблъсък, разтягане... Голямата рифова долина е резултат от раздалечаване на плочите, които я формират. В мястото на разкъсването земната кора е изтъняла до 20 километра. Цепнатината започва още от Сирия и Израел (Мъртво и Галилейско море също са разломни езера!), минава през Червено море и навлизайки в африканския континент, достига на юг до Мозамбик. Ширината на образувалата се долина е 50 километра, а склоновете от двете й страни на места се издигат на до 3км над морското равнище. Възможно е именно южната част на Източноафриканския разлом да е мястото, където са се появили и първите хора. Дали пък страстта към цихлидите не е генетично заложена, а?

Все пак темата не е за хаджилък и ще оставим азиатската част на разлома на мира - няма да изясняваме например от какво е умряло Мъртво море.

В Африка движението на земната кора е оформило четири основни групи езера - Етиопски, Източни, Западни и Южни.

Етиопските езера са плитки и често безотточни. Много от тях са богати на риби, които имат значение като храна на местните пазари, но никой вид не се е наложил в акваристиката. Само две от източните езера са сладководни. Бреговете на останалите са покрити с кристализирани соли и най-висшите обитатели на алкалните им води са ракообразните, които от своя страна отхранват впечатляващи ята от розови фламинга.

Най-интересни от гледна точка на нас, акваристите, са западните и южните езера. В западната група попада езерото Танганайка, заедно с по-малките, но също пълни с интересни и не напълно проучени видове цихлиди езера - Алберт, Едуард и Киву. Най-известното езеро в южната група е Малави, а негови по-малки събратя са Руква, Маломбе и Чилва. 

А къде е езерото Виктория? Виктория не е истинско разломно езеро. То лежи в падината между източната и западната част на разлома (при влизането си в Африка разломът отначало се разделя на източна и западна части). И въпреки че рибите от това езеро са сравнително слабо застъпени в акваристиката, ще започна с него.

Както пише в справочниците, Виктория е най-голямото по площ африканско езеро (68 800км2, който не вярва - да провери), второ по площ и седмо по обем в световен мащаб. Надморката му височина е... е, това ще ви го спестя - намерете си го сами, ако наистина ви интересува. Интересно е обаче, че езерото е сравнително плитко (средна дълбочина 40м) и богато на острови. Те са над 3000 и много от тях са населени. Докато останалите езера са по-скоро безотточни, Виктория дава гордо начало на Бели Нил - реката, която се смята за началото на Нил. Всъщност преди да стане голяма и спокойна, изтичащата от Виктория вода преминава през буйна каскада от водопади с кратка почивка в двете по-малки езера Киога и Алберт.

Езерото е открито през 1858г от англичанина Джон Спик. Виктория обаче отдавна не представлява същото онова езеро от едно време. Е, нека отговорим на въпроса - "Защо цихлидите от ез. Виктория не са така разпространени в акваристиката?". Отговорът има своята геологична, географска, екологична и историческа страна. Защо геологична? Ами защото езерото е относително младо в геологично отношение (последното напълване е станало само преди 14 700г) и съответно цихлидите в него, въпреки че са формирали много видове, лично според мен (доколкото съм разглеждал снимки в Интернет) са доста еднообразни на външен вид - просто те тепърва се развиват и разграничават едни от други. И тези "млади" все още видове вече са застрашени от изчезване заради неразумната или нехайна намеса на човека. Спомням си една книга на Джон Хънтър - "Саваните на Кения". Там авторът описва със задоволство как внесеният в езерото нилски костур - превъзходен риболовен обект, измества дребните и ненужни местни видове. Пъстри са и са красиви, ама няма мръвка и риболовна тръпка в тях!

Нещастието на Виктория от внесените нетипични за него видове животни и растения се допълва и от голямата заселеност на околните територии, развитието на селското стопанство и промишлеността. В следствие на натрупаните отрови и органичното замърсяване, водещо до изчерпване на кислорода, Виктория е на път да се превърне в мъртво езеро. А като са гладни хората, на кого му пука за екология...

Често езерата Виктория и Малави се разглеждат заедно, поне когато става дума за акваристика. Да, Малави също е сравнително младо езеро, но все пак възрастта му е по-солидна - цели 40 000г. И въпреки че химичните показатели на водата са по-близки до тези на Виктория, отколкото до Танганика, и въпреки че цихлидите в него също са значително близки в генетично отношение, изминалото време им е дало възможност да достигнат изумително разнообразие от цветове и форми. Има риби, които обитават скалите, други са любители на откритите води, а трети ровят в пясъчното дъно.  Въобще, позволяват да се създаде един красив и пъстър аквариум, чиято вода е с лесни за постигане параметри, а обитателите му освен че радват окото и душата, са и дуракоустойчиви (но не и безсмъртни).

Заради сравнително близкото си родство малавийските цихлиди могат да се кръстосат помежду си, но не се плашете - става рядко и само ако не внимавате. Предшественикът на малавийските цихлиди е бил устомътеща риба и затова всички ендемични за езерото видове също са устомътещи. Това ги прави лесни за развъждане, до степен да ти писне да "тръскаш" женските и да "вадиш" дребосъци. Има два-три вида цихлиди, които типично по рибешки си хвърлят хайвера по треви и камъни, но те са проникнали в последствие от съседни реки.

Но темата не е за рибите, а за езерата... На Малави му е отредено второ място по площ от източноафриканските езера, второ място по дълбочина... Оттича се към река Замбези чрез река Shire. Изтичащата от езерото вода е значително по-малко от вливащата се в него. Основната част от нея се изпарява преди да изтече навън. Затова и по химични параметри на водата Малави е с междинни показатели между Виктория и Танганика. Езерото е дълго около 570 и е широко около 75км. Всъщност нивото на водата в цялата група езера е сезонно променливо, съответно и тяхната площ. В сравнение с Виктория дълбочината му е значителна - до 710м, което предполага и значително по-голямо разнообразие в биотопите. По това Малави прилича повече на Танганика - могат да се наблюдават зони на скали, зони на пясъчно дъно, преходни зони, както и открити водни площи над "бездънните" дълбини.

Камъни, пясък, камъчета... Затова и в типичния африкански цихлидарник декорацията е такава. Растенията са малко, често пъти ограничени в приустиевите зони на вливащите се рекички. Но основната причина да няма растения в малавийския аквариум не е изискването за пълно възпроизвеждане на биотопа. Ако засадите нещо в малавийски аквариум, твърде вероятно е цихлидите да го изровят, оскубят, наръфат... Не и да го изядат - просто ще го унищожат и захвърлят. Има случаи на успешна комбинация от малавийци и растения, ама как става - не знам!

И последно - за името. Едно време в училище го учехме като езерото Няса. Няса му викат и сега в Танзания и Мозамбик, а името "Малави" е било популярно в държавата Малави. Кое е правилното и кое е по-разпространеното име е въпрос на външна политика.

И да минем на Танганика. Ако предпочитате - Танганайка. Споменах ви за "едно време в училище" - смяха ми се съучениците, като казах Танганайка в час по география и затова му викам по другия начин. Танганика притежава много "най". Най-дълбокото от Източноафриканските, с най-голям обем, най-старото в геологично отношение, най-разнообразни по форма и поведение цихлиди.

Заслужената слава на неговите риби е резултат от дълга еволюция. Езерото не е пресъхвало от 20 млн години! Поради това и поради неговите големи размери (650км дължина, 50-80км ширина и дълбочина до 1470м) рибите и въобще цялата фауна в него наподобява донякъде морската - Танганика си е всъщност цяло море! И раците, и охлювите, и скаридите приличат на морски. Има дори медузи!

Различните видове и родове цихлиди са имали дългото време и благоприятните условия да се специализират по удивителни начини и да се нагодят към оскъдните хранителни източници в биотопа - все пак скалите и дълбочините не предлагат богата храна. Изразено разпределение на видовете има и във вертикално отношение, но големите дълбини са необитаеми, поради натрупване на отровни газове и липса на кислород. Температурата на водата в дълбочина обаче остава близка до тази в по-горните слоеве.

Основните биотопи практически са същите като тези в Малави. Скали, пясък, преходни зони. Има риби, живеещи в прибоя и други - в големите дълбочини. Езерото също е бедно на висша растителност и основна храна за много видове, както и в Малави, са алгите по камъните и скалите. Те формират особен слой, наречен ауфвукс, който е съчетание от едноклетъчни водорасли, всякакви микроорганизми от растителен или животински произход, дребни ларви, червейчета и други.

Различните изисквания на рибите понякога ги правят по-трудни за съчетание в изкуствени условия. Заедно с устомътещите добре съжителстват и се радват на успех в акваристиката и много видове субстратно хвърлящи хайвер цихлиди. Много от рибите са агресивни или обратно - сравнително нежни. Много по-тясна е специализацията към храната. Има съвсем чисти вегетарианци и заклети хищници, при това в тези отделни групи също има съвсем тясна специализация. Някои риби се хранят например основно с люспите на други риби! От рибите, които стържат ауфвукса по скалите, също има вегетацианци, които избират само водораслите, но има и такива, които избират животинската част от тази обвивка. Особената хранителна специализация също прави съчетаването на видовете по-трудно - все някой в аквариума ще бъде ощетен в диетата за сметка на другите.

Като старо езеро с малък отток в сравнение в вливащия се в него дебит (главната рекла, която изтича от езерото се казва Лукуга и е от системата на Конго, но основна част от водата всъщност се отделя чрез изпарения) Танганика се отличава с по-висока тръвдост и рН на водата си. Съответно приготвянето на водата в аквариума изисква малко повече "химия" в сравнение с другите източноафрикански езера, но това не е трудно - има готови препарати, има и алтернативни лесни и евтини начини да се постигнат желаните показатели.

Казват, че танганийските цихлиди са за по-напреднали... Не знам, нямам личен опит с тях.

И докато ние гледаме на разкошните цихлиди от естетическа гледна точка, не забравяйте, че в Африка ги ядат. Всяка година стотици хиляди тонове риба! А езерата са богати и на риби от други семейства - Clariidae, Claroteide, Mochokide, Poecilidae, Mastacembelidae, Centropomidae, Cyprinidae, Clupeidae. И аз ядох веднъж цихлиди - тилапия (Oreochromis). Не са лоши, можете да ги пробвате. Има ги по магазините, но не са нещо особено.

С чашка вино и пържена рибка пред аквариума... идилия!

Извинявайте, ако съм ви досадил...

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер