African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Четвъртък, 16 Август 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano)
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Петък, 18 Юли 2008 20:42

Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano)

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(5 гласа)

Melanochromis Cyaneorhabdos (Maingano) Melanochromis Cyaneorhabdos (Maingano)


Melanochrmis cyaneorhabdos или така наричаната от повечето цихлидари „Мангано”.

Във водоема е разпространена около скалистите брегове на остров Ликома, където се намира и село с името Мангано (Maingano), та затова и така й казваме накратко. Тя спада към рода Melanochromis, за които типичен външен белег е издълженото слабо тяло.

Melanochromis cyaneorhabdos достига до 10 cm дължина, така че се причислява към по-дребните рибки от групата М’буна и е подходящ за по-малки цихлидарници (не по-малко от 200л). Трябва задължително да се отбележи, че не е никак кротка риба. При съжителство на два мъжки и още по-зле – при недостатъчно за двама им женски, най-вероятно единият ще загине в жестока битка. Личният ми опит, за съжаление, е на 100% в подкрепа на това. Все пак, ако аквариумът е по-голям и сте решили да гледате повече рибки от вида, едва ли ще е проблем да имате 3 или повече мъжки. В този случай агресията на доминиращия ще се разпределя сред останалите и няма да има тежки инциденти. Не се препоръчва смесването на няколко вида от рода Melanochromis, тъй като могат да възникнат не само спречквания, но и кръстосване. Преди време именно затова и се отказах от Йоханитата.

„Манганото" е близко по външност с друг вид от меланохромисите – Melanochromis Johannii. Мъжкият при последните е идентичен с cyaneorhabdos, където и двата пола са сини с тъмни хоризонтални черти. На пръв поглед е трудно да се различат м/ж при „Манганото”. Единствената разлика е в по-бледите цветове при женската и по-наситеното, стигащо до черно, синьо при мъжкия. Във всеки случай, няколко чаосово наблюдение на тези рибки също може да помогне за определяне половете, а ако ли не – чакаме хайвера ; ) Поради споменатата прилика Melanochromis cyaneorhabdos се среща и под името Blue johannii. (При Йохани женската е жълта/оранжева.)

Личното ми мнение за рибката е, че е една от най-красивите и „ефектни” от езерото Малави. При бой или охажване „Манганото” показва страхотни цветове – тъмносините черти преминават в черно и гледката е неописуема! Лично съм гледам мъжко и женско – не препоръчвам такова съотношение, но така се получи, че останах само с тях. Все пак мога да се похваля с успешното им размножаване. Хвърляха няколко пъти и сега имам поотрастващо поколение, което вече го избива на синьо. Така че, ако сте харесали рибката и имате подходящите за нея условия (обем на аквариума и съквартиранти) – взимайте една групичка!

 

Още снимки на Melanochromis cyaneorhabdos в Галерия >>

 

Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano) накратко:

 

- Териоториални рибки, изискват повече укрития в аквариума
- Препоръчително е отглеждането на само 1 мъжки в група
- Близки по външност с други представители на рода Melanochrmis

- Мъжкият и женската са идентична украска и еднавко атрактивни

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер