African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Петък, 20 Юли 2018г.
Home > Профили > ез. Малави > Pseudotropheus sp. Kingsizei
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Понеделник, 01 Декември 2008 16:19

Pseudotropheus sp. Kingsizei

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(3 гласа)

Pseudotropheus sp. Kingsizei

 

Видът Pseudotropheus sp. Kingsizei е широкоразпространен у нас от години и макар че е открит още през 80-те на миналия век, до днес все още не е подробно описан. В хобито рибката често е продавана от търговците под грешни имена като Cynotilapia afra, Cynotilapia afra "White Top" и други... афри. Аз самият преди година си купих група от вид, представен като Cynotilapia afra нещо си, който по-късно бе повод за сериозни размисли – afra или Kingsizei плува в аквариума ми. Оказа се, че не е второто, но да го разпозная категорично никога не успях.

 

Pseudotropheus sp. Kingsizei се среща в скалите около остров Ликома в езерото Малави, като в аквариума също изисква голям брой камъни и пещери, тъй като доминиращият мъжки може да стане особено агресивен към подчинените. Страхотната бледосиня окраска по гърба, типична за мъжките от вида, може да се наблюдава най-ясно при алфа мъжкаря. За него е препоръчително да осигурите поне 2 – 3 женски (доста по-безлични на външен вид), които да го карат непрекъснато да поддържа наситените си нюанси. Подборът на останалите видове в аквариума също е от значение, тъй като често срещано мнение е, че по-агресивните цихлиди не позволяват на мъжкия sp. Kingsizei да се оцвети напълно. В този смисъл представители на Labidochromis и Pseudotropheus sp. Acei биха били удачно допълнение към списъка ви рибки.

 

За да получите поколение от своите Pseudotropheus sp. Kingsizei не е нужно нищо по-специално от това да им осигурите условията, нормално изисквани от всеки друг вид М`буна. Веднъж хвърлила хайвера си, женската ще го върти в устата си в продължение на 25-28 дни, когато би било крайно време да пусне вече напълно оформените рибки да плуват свободно в аквариума. Разбира се, оцеляването им е спорен въпрос, особено ако не сте се вслушали в съвета да осигурите възможно най-много камъни и укрития. Ако държите на по-голям оцелели малки обаче, винаги можете да изтръскате женската няколко дни по-рано.

 

Pseudotropheus sp. Kingsizei накратко:

 

- Често продаван като Cynotilapia afra "White Top"

- Изисква повече укрития в аквариума

- Препоръчително е да се гледа с други по-кротки видове

- Растителноядни, изисква диета, базираща се на спирулина

- Женските са сивкаво-кафяви и понякога доста далеч от атрактивните M`буна

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер